Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran    
 
 
 
  Obdobje
Stara elektrarna
Tip:
Industrijska stavba
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1897
Arhitekta:
Neznan
Matija Suhadolc-prenova
Investitor:
Elektro Ljubljana d.d., Ministrstvo za kulturo RS
 
Pogled na dvorišče elektrarne
Naslov:
Slomškova 18
Kontakt:
Tel. 01 231 44 92 (Zavod Bunker)
E-mail: bunker@siol.net

>>www.bunker.si
 
Tloris prenovljene dvorane
Mestno elektrarno, prvo slovensko ‘tovarno’ energije, so zgradili v l. 1895 na robu tedanjega mesta. Elektriko je proizvajala vse do 60. let minulega stoletja. Danes je pomembna kulturna točka mesta, eno od žarišč ljubljanske sodobne plesno – gledališke scene.
Stavba ima značilnosti tipičnega industrijskega objekta s konca prejšnjega stoletja: sestavljata jo dve dvorani in trinadstropni pisarniški del, grajena pa je v opeki z neometano fasado. Dominira ji visok dimnik, ki je postal simbol tega mestnega predela.
Stavbo so po skoraj 40 letih zapuščenosti l. 2003 prenovili. Prenova, ki je potekala po načrtih arhitekta Matije Suhadolca, je kvaliteten primer arhitekturne in vsebinske prenove industrijskega objekta s statusom kulturno - zgodovinskega in tehniškega spomenika. Arhitekt je ohranil “muzejski del” z dimnikom, turbino in tehničnimi napravimi, dvorano pa je zasnoval tako, da dopušča najrazličnejše možnosti uporabe. Vse skladiščne in sanitarne prostore je umestil v klet. Obnovljeni so bili tudi upravni prostori, v katerih deluje Elektro Ljubljana.
Prenova elektrarne je primer uspešnega sodelovanja med politiko, ekonomijo in kulturo. Lastnik stavbe Elektro Ljubljana, Mestna občina in Ministrstvo za kulturo so namreč dosegli skupni sporazum o njeni prenovi, financiranju in načinu delovanja.
S Staro elektrarno danes upravlja Zavod Bunker.