Arhitekturni vodnik po Sloveniji
 
Nazaj na vstopno stran   Kratki seznam rezultatov iskanja:
 
 
  Tip objekta Trgovska stavba
Drofenigova hiša
Kraj:
Ljubljana
Leto izgradnje:
1914
Arhitekt:
Karl Brünnler
 
Drofenigova hiša v stavbnem nizu Mestnega trga
Naslov:
Mestni trg 23
   
Veleblagovnica, ki jo je na mestu nekdanje baročne hiše dal zgraditi trgovec Franc Drofenig, je prva stavba v Ljubljani s skeletno železobetonsko konstrukcijo in montažnim jeklenim pročeljem. Obenem je kvaliteten primer umeščanja sodobno oblikovane stavbe v historično mestno jedro.
Arhitekt Karl Brunnler je v zasnovi stavbe izkoristil nove možnosti , ki jih je ponujal razvoj tedanje gradbene tehnologije - železobetonski skelet in lahko jekleno montažno fasado. V pritličju in v prvem nadstropju sta bili veliki prodajni hali in v tretjem nadstropju skladišče. Vsi prostori so se raztezali čez celotno globino stavbe. Prvo in drugo nadstropje je povezovalo stopnišče v sredini.
Arhitekt je tako kot v prostorski zasnovi tudi k oblikovanju zunanjosti pristopil inovativno in se ni omejil na uporabo dekorativnih elementov tedanje secesije. Skoraj črna fasadna površina deluje lahkotno in enotno: tanka jeklena mreža nosi velike steklene površine in parapetna polnila iz kamnitih plošč enake barve. Izložbe v pritličju so skoraj kvadratne oblike, medtem ko se okna v 3. nadstropju zaključujejo polkrožno. Edini okras fasade sta pozlačen strešni venec in nadstrešek v pritličju.
Stavba kljub temu, da je oblikovana povsem sodobno, vzpostavlja umirjen dialog s preostalimi stavbami na Mestnem trgu.